069 700 3337 Kërko

https://ascad.org
069 700 3337

Melasma

Melasma është një gjendje mjaft e zakonshëme dermatologjike që shkakton hyperpigmentim, duke rezultuar në njolla ​​ngjyrë kafe dhe te errta dhe diskolorim  te lëkurës.

Gjendja mund të prekë teknikisht njerëzit e të gjitha moshave, por është më e zakonshme në moshën e rritur.

Shkaqet më të zakonshme janë ekspozimi i diellit, dhe luhatjet hormonale që lidhen me shtatzëninë, duke e bërë atë më të zakonshme tek gratë. Në disa raste melasma mund të zbehet vetë, të tjerë mund të kërkojnë trajtim.

Shenja dhe simptomat e Melasma-s

Njolla dhe diskolorime zakonisht zhvillohen në fytyrë, veçanërisht në mjekër, hundë, faqe dhe ball. Njerëzit me melasma zakonisht vërejnë njolla të errëta ngjyrë kafeje ose gri në lëkurën e tyre. Melasma gjithashtu mund të zhvillohet në pjesë të tjera të trupit që marrin ekspozimin e shpeshtë të diellit, si qafa, krahet dhe duart.

Për shkak se gjendja është veçanërisht e zakonshme tek gratë shtatzëna, ajo gjithashtu quhet edhe si maskë e shtatzënisë.

Ekspozimi i zgjatur i diellit gjithashtu mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të njollave të fytyrës dhe formave të tjera të kancerit të lëkurës.

Çfarë e shkakton Melasmen?

Dy shkaqet kryesore të melasmas janë ndryshimet hormonale (referohet si chloasma kur shkaktohet nga shtatzënia) dhe ekspozimit të zgjatur të diellit. Gratë që marrin pilula të kontrollit të lindjes ose terapi zëvendësuese të hormoneve janë gjithashtu në një rrezik më të lartë të zhvillimit të melasma.

Sforcimet hormonale të zakonshme gjatë menopauzës gjithashtu mund të rrisin rrezikun e zhvillimit të melasma. Besohet se ekziston një mbipopullim i hormoneve femërore estrogjenit dhe progesteronit që overstimulojne melanocytes, të cilat janë qelizat në epidermë përgjegjës për prodhimin e melaninës.

Gratë me lëkurë ngjyrë kafe / kafe të lehta që jetojnë në klimë me diell më të lartë janë më të ndjeshëm ndaj hyperpigmentimit te fytyrës.

A janë të rrezikshme njollat e errëta të fytyrës?

Hiperpigmentimi nga melasma nuk paraqet rrezik për lëkurën ose shëndetin e përgjithshëm. Sidoqoftë, ekspozimi i zgjatur ndaj rrezet UV të diellit mund të shkaktojë plakje dhe rrudha të parakohshme dhe të rrisë rrezikun e kancerit të lëkurës. Në raste të rralla, njolla të errta të fytyrës mund të jenë gjithashtu simptomë e problemeve themelore shëndetësore si sëmundja e tiroides ose sëmundja Addison (Suprasarenale Melasma).

A mund të parandalohen hyperpigmentimi fytyrës?

Kur shkaktohet nga çekuilibrat hormonalë nga pilulat e kontrollit të lindjes, terapia hormonale ose si një efekt anësor i barnave të caktuara, zakonisht mund të bëhen rregullime në dozë. Sepse Melasma është shkaktuar edhe nga ekspozimi i diellit, duke mbrojtur lëkurën nga rrezet UV është mënyra më e mirë për të parandaluar pigmentimin dhe kancerin e lëkurës.

Dermatologët rekomandojnë rregullisht aplikimin e një mbrojtesi dielli prej të paktën  SPF30 me mbrojtje të spektrit të gjerë, duke u ripërdorur çdo dy orë, ndërsa jashtë për periudha të zgjatura. Veshje mbrojtëse, syze dielli dhe duar të gjera janë gjithashtu të rëndësishme për mbrojtje, përveç kremit te diellit,seriume te ndryshme ne perberjen e tyre me Vit C,arbutine,vit A,acid trasnenamik,acid azelaik,Laser ,ne varesi te perqendrimit te pigmentit dhe vleresimit te gjendjes mjeku specialist ju nderton protokollin e trajtimit.