069 700 3337 Kërko

https://ascad.org
069 700 3337

Akne Rosacea

Rosacea është një sëmundje e zakonshme e lëkurës.

Shpesh fillon me një tendencë për t'u skuqur ose për t'u ngjyrosur më lehtë se njerëzit e tjerë. Skuqja mund të përhapet ngadalë përtej hundës dhe faqet në ballë dhe mjekër.

Edhe veshët, gjoksit dhe mbrapa mund të jenë të kuqe gjatë gjithë kohës.

Rosacea mund të shkaktojë më shumë sesa skuqje.

Ka kaq shumë shenja dhe simptoma që rosacea ka katër nëntipe:

1) Erythematotelangiectatic rosacea: Skuqje, shpërthim te  enëve e gjakut të dukshme.

2) Papakopustular rosacea: Skuqje, ënjtje, dhe puçrra ne  fytyre si akne.

3) Phymatous rosacea: Lëkura është e trashë dhe ka një cilësi jo te mire.

4) Syri rosacea: Sytë e kuq dhe të irrituar, qepallat mund të fryhen dhe personi mund të ketë atë që duket si një sy.

Me kalimin e kohës, njerëzit që kanë rosacea shpesh shohin skuqje të përhershme në qendër të fytyrës së tyre.

Rosacea mund të ndikojë në cilësinë e jetës

Rosacea mund të ndikojë më shumë se lëkura dhe sytë. Sepse rosacea është një sëmundje kronike (e qëndrueshme) e lëkurës, ajo mund të zvogëlojë cilësinë e jetës së një personi. Shumë njerëz raportojnë probleme në punë, në martesën e tyre dhe në takimin me njerëz të rinj. Sondazhet dhe studimet tregojnë se ata qe jetojnë me rosacea mund të shkaktojnë:

Ndjenjat e frustrimit dhe sikletit

merak:

Probleme të lidhura me punën

Vetëbesimi i ulët

Ankthi dhe depresioni

Mësoni si të bëni simë poshtë qe mund të ndihmoni në zvogëlimin e shpërthimeve:

Gjeni shkakun tuaj. Shumë gjëra që bëni mund të shkaktojnë rosacea të acarohet.

Shkaktarët e zakonshëm te rosacea përfshijne nxehtësine e tepert, duke pasur kontakt me  erë të ftohtë që fryn në fytyrë dhe duke ngrënë ushqime me arome ose pikante. Këto mund - ose jo - të shkaktojnë qe rosacea tuaj të ndizet. Njerëzit kanë shkaqe të ndryshme.

Është e rëndësishme të gjesh se çfarë e shkakton rosacea tuaj të acarohet dhe për të shmangur ate qe e shkakton.

Mendoni për mbrojtjen e diellit 24/7.

Perdorimi trajtimeve me IPL ose Lser per trajtimin e kapilareve te kuq pervec trajtimit medikamentoz apo nderhyrjes me Laser kirurgjikal CO2 ose Erbium per heqjen e noduseve ne hunde dhe nje rimodelim te saj duke permiresuar pamjen estetike te pacientit.

Dr.Brunilda Bardhi

Dermatologe